Dobry cukier trzcinowy

 

Otyłość większości przypadków wynika z niewłaściwej diety bogatej w cukry proste, tłuszcze trans i dużą ilość soli. Na szczęście kuchnia zawiera wiele zdrowych zamienników tych produktów, które smakują wyśmienicie i są odżywcze. 

Wartość odżywcze cukru trzcinowego Demerara Raw

cukier trzcinowy demerara RAW brązowy 1kgZbyt duże spożycie cukru jest złe, bo może prowadzić do cukrzycy, ale też zbyt małe jest niewłaściwe. Jeżeli już chcemy użyć cukru, to najlepiej sięgać było jego najzdrowszą wersję, czyli cukier trzcinowy Demerara Raw brązowy 1kg. Jest on uzyskiwany z trzciny cukrowej, która ma charakterystyczny smak. Jest to cukier nierafinowany, który jest bogaty w składniki odżywcze takie jak magnez, żelazo, potas, fosfor, czy wapń. Dodatkowo ma niszą wartość kaloryczną, przez co możemy być zdrowym zamiennikiem białego cukru osób będących na diecie. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy, czy herbaty, a także w domowych wypiekach. Istnieją trzy rodzaje cukru trzcinowego i różnią się one barwą, stopniem palenia i wielkością kryształków. Oryginalny cukier trzcinowy musi się zbrylać, i sklejać, gdyż nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, które temu przeciwdziałają. Możemy go dodawać do deserów, drinków, czy napojów energetycznych, ponieważ cukier jest źródłem węglowodanów i dodaje nam energii. Bardzo łatwo się rozpuszcza i jest uniwersalny. Odmiana Demerara to duże, połyskujące kryształki cukru o miodowej barwie, które posiadają mnóstwo składników odżywczych. Pakowany on jest po pół kilo, oraz di kilogramowych paczkach.

Ciężko żyć bez cukru, bo jest bardzo smaczny i znajdziemy go niemalże w każdym produkcie spożywczym. Zwykły biały możemy zamienić na trzcinowy, albo na miód, syrop klonowy, lub syrop z agawy. Parę łyżeczek dziennie cukry trzcinowego na pewno nam nie zaszkodzi.

 

O autorze: Grzegorz