Odpowiednia dieta u osób chorych na mukowiscydozę

Mukowiscydoza to choroba atakująca zarówno dzieci jak i osoby dorosłe. Początkowo objawy mogą być subtelne, a przez to często bywają bagatelizowane lub nawet ignorowane. Choroba ta jest dziedziczna jedną na pięć tysięcy urodzonych dzieci.

Dieta w chorobach genetycznych

żywienie w mukowiscydozieMukowiscydoza atakuje układy w których występują gruczoły śluzowe. Układami tymi są między innymi układ pokarmowy, oddechowy oraz rozrodczy. Wcześnie wykryta choroba pozwala na polepszenie jakości życia i znaczne jego wydłużenie. Niestety nie ma leku, który pozwala osobie chorej całkowicie wyzdrowieć. Konieczne są regularne wizyty u lekarzy w celu kontrolowania stanu zdrowia. Niezwykle ważne jest również odpowiednia dieta. Z racji tego, że choroba atakuje również układ pokarmowy i upośledza pracę jelit ważna jest zbilansowana dieta. Prawidłowe żywienie w mukowiscydozie odgrywa kluczową rolę. Z racji tego że pokarm nie jest prawidłowo trawiony osoba chora szybko traci na wadze. Konieczne jest zbilansowanie diety. Dieta powinna zapewniać wiele witamin szczególnie A, D, E, K które poprawiają pracę trzustki stymulując wydzielanie enzymów trzustkowych. Konieczna jest dieta wysokoenergetyczna która powinna pokrywać zapotrzebowanie osoby chorej, by nie traciła na wadze. Chorzy na mukowiscydozę zagrożeni są niedożywieniem, dlatego dieta dostosowana jest ściśle do danego przypadku. U osób leczonych powinna w diecie znaleźć się odpowiednia ilość kalorii oraz białka. Najbardziej efektywna jest dieta wysokotłuszczowa, która zapewnia osobie chorej odpowiednich składników odżywczych.

Mukowiscydoza jako choroba genetyczna nie jest uleczalna. Nie ma na nią skutecznego leku. Leczenie opiera się na zmniejszaniu objawów chorobowych i przedłużanie życia. Kluczową rolę odgrywa tutaj specjalistyczna dieta, która pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

O autorze: lucynas