
Ciasteczka z płatków jaglanych
Kupione wyroby cukiernicze zawierają bardzo dużo cukru, często także polepszaczy i przeróżnych chemicznych dodatków. Alternatywą dla nich mogą być domowe ciasta, czy ciasteczka, które będą zawierały same zdrowe składniki.
Co można zrobić z płatkami jaglanymi?
Wiele kobiet sięga w kuchni po produkty z półki super food, ponieważ są zdrowe i mają szerokie zastosowanie. Proso się uważa za jedno z najzdrowszych zbóż i znajdziemy je pod postacią mąki, kaszy i płatków. Posiada szerokie zastosowanie i ma delikatny smak, więc sprawdzi się w wielu przepisach. Dobrym sposobem na wykorzystanie tego zboża w kuchni są ciastka z płatków jaglanych, które będą smakowały dzieciom i dorosłym. Jeżeli dobierzemy do nich odpowiednie składniki, to mogą się stać wersją fit. Mąkę jaglaną uzyskuje się przez dokładne zmielenie kaszy, natomiast płatki powstają przez zgniecenie ziaren prosa. Są one tak samo wartościowe jak pozostałe dwa wyroby, więc spożywając je dostarczamy do naszego organizmu cenne składniki. Ciastka z płatków charakteryzują się dużą kruchością, szczególnie jeżeli dodamy do nich jajko, masło i nieco cukru lub miodu. Oczywiście przepis na ciasteczka jaglane można dowolnie modyfikować, dzięki czemu uzyskamy niepowtarzalny smak. Płatki jaglane najczęściej są w formie błyskawicznej, czyli można je bezpośrednio spożywać. Poza pieczeniem z nich ciastek, można je dodać do musi, do jogurtu, czy użyć jako panierki do mięsa. Jak widać, płatki świetnie się sprawdzają nie tylko na słodko.
Z pewnością ciasteczka z zawartością płatków jaglanych będą inaczej smakowały niż kruche ciasteczka z mąki pszennej, ale na pewno będą przepyszne. Co do przechowywania, to najlepiej je trzymać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie dostała się do nich wilgoć.